Select language: magyar

Öntözésirányítás

PGR hozzáféréssel használható Mobilbarát

A KITE Zrt. öntözésüzemeltetési döntéstámogató alkalmazása a mért talaj-növény-légkör adatok alapján segíti a gazdálkodókat az öntözésirányítást érintő legfontosabb döntések (öntözési norma, öntözési forduló) meghozatalában. Az egyre aridabbá és szélsőségesebbé váló klímánk növekvő termésingadozásokkal fog együtt járni; ennek egyensúlyozása érdekében egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés biztosítása, amit a KITE Zrt. öntözési szaktanácsadási rendszere hatékonyan tud biztosítani.

Mire jó az applikáció?

Az öntözési szaktanácsadási rendszer nagy pontosságú, egzaktan mért adatokon alapszik. A légköri mérésekből származó információ tendenciáját tekintve jól jellemzi a vízkészlet alakulását, de emellett a gyökerezési mélységben a talaj nedvességtartalma is jól elemezhető, amely közvetlen információt szolgáltat a növény vízellátásáról és segítségével megelőzhető a vízstressz kialakulása.

Az előre jelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére (öntözési norma és öntözési forduló), és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár öntözésindítási prioritási sorrendet is felállíthatunk.

A komplex öntözésirányítási szemlélet során a talaj-növény-légkör rendszerben lejátszódó folyamatok figyelembevételével történik az öntözési döntés meghozása.

Fejlesztéseinknek köszönhetően mobilon is elérhetők a legfontosabb öntözésirányításhoz kapcsolódó információk.

AZ APPLIKÁCIÓ ESZKÖZIGÉNYE

Az öntözésirányításhoz szükséges információk az öntözött tábla környezetébe letelepített KITE agrometeorológiai állomásából származnak, míg a talajnedvességi adatokat a termőhely adottságainak figyelembevétele mellett a növényállományba telepített szenzorok gyűjtik. Így az öntözési döntéstámogatáshoz az agrometeorológiai bázisállomás és a vízveszteségmérő(k), vagy ún. mikrobázis(ok) szükséges(ek).

AZ ALKALMAZÁS ÁLTAL
BIZTOSÍTOTT ELŐNYÖK

Öntözési norma és
öntözési forduló meghatározása

A növény érzékenysége és a talajtextúra figyelembevétele mellett válaszoljuk meg az öntözési döntéstámogatás legfontosabb kérdéseit.

Állományban végrehajtott mérések
a növény igényeinek kiszolgálásához

Az aktuális talajnedvességi viszonyok meghatározása az öntözött táblán belül lehelyezett talajszenzorokkal történik.

Víz- és energiatakarékos
döntéselőkészítés

Egzaktan mért adatok segítik a gazdálkodókat az öntözést érintő helyes döntések meghozatalában.

ÉRDEKLI A RENDSZER?

Részesüljön Ön is a PGR előnyeiből, lépjen kapcsolatba tanácsadóinkkal a részletesebb tájékoztatásért, a lehetőségek maximális kihasználásáért!

TOVÁBBI HASZNOS APPLIKÁCIÓK

Ne maradjon le a PGR újdonságairól, akcióiról, híreiről.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!