Select language: magyar

#agrometeorológia

Radarfelvétellel bővült agrometeorológiai alkalmazásunk

A precíziós vetés ismérvei

Az egyre szeszélyesebbé váló klímánk olyan csapadékeseményeket eredményez, ami a sok esetben jelentősen megnehezíti a mezőgazdasági termelést.

Nem csak a száraz periódusok hossza és mértéke változik jelentősen, de az extrém csapadékesemények gyakorisága és időbeli alakulása is próbára tesz bennünket a mindennapokban. A frontok változása, a csapadékesemények tér- és időbeli nyomon követése támogathatja a gazdálkodókat, ugyanis bizonyos agronómiai és műszaki tervezési és döntési (öntözés növényvédelem, gépi munkák elvégzése/optimalizálása) folyamatokban nagy segítséget nyújthat.

Az időjárási radarok másodpercenként több százszor pásztázzák a légkört, így gyűjtve hasznos információkat a csapadékeseményekről. A radar által gyűjtött adatokból meghatározhatjuk a csapadékintenzitást, amivel a területi csapadékmennyiség eloszlása is megbecsülhető; emellett a téli csapadék intenzitása is meghatározható. A radarkép folyamatos nyomon követése lehetővé teszi a termelők számára, hogy akár a tábla szélén a meteorológiai állomás által mért adatok mellett, a csapadék zóna mozgását is nyomon kövessék és pl.: a növényvédelmi, betakarítási munkákkal kapcsolatban döntéseket hozzanak.

A radaradatok forrása a HungaroMet Nonprofit Zrt. méréseiből előállított kompozit térállomány, ami 5 perces időbeli felbontásban, 1x1 km-es térbeli felbontásban áll rendelkezésre. A feldolgozott adatokat a PGR Agrometeorológiai alkalmazásába integráltuk, ahol a „Radar” gomb segítségével hívhatók elő a radaradatok, amire rákattintva azonnal elindul az animáció.

Radarmodul elérése az Agrometeorológia alkalmazásban
Radarmodul elérése az Agrometeorológia alkalmazásban

Az alkalmazásban számos beállítási és futtatási lehetőség van:

  • Az 5 órás időcsúszka bármely időpontjára ráállhatunk, rögzíthetjük az adott időpillanatot, automatikusan és manuálisan is léptethetjük az animációt.
  • A lejátszás sebessége módosítható.
  • A KITE agrometeorológiai állomáshálózata be- és kikapcsolható.
  • A radar réteg átlátszósága módosítható.
  • Az elmúlt 5 óra maximális csapadékintenzitása megtekinthető.

Az eltérő csapadékintenzitási értékek kéktől, zöld, valamint sárga színeken át bordóig, illetve felhőszakadás esetén fekete színig vannak jelölve.

Az új radar funkció már elérhető az Agrometeorológiai alkalmazásban. Látogasson el a www.pgr.hu weboldalunkra és próbálja ki az agrometeorológiai alkalmazásában!