Select language: magyar

Precíziós Gépüzemeltetés

Az elképesztő gyorsasággal fejlődő mezőgazdaságban a gépek hatékony, eredményes üzemeltetése kulcsfontosságú a termelékenység és a nyereségesség maximalizálásához. A mai modern gépek optimális üzemeltetéséhez széles körű ismeretekre és tapasztalatra van szükség. Legyen szó akár kisgazdaságról vagy mezőgazdasági nagyvállalatról, a Precíziós Gépüzemeltetési Szolgáltatásokkal javíthatja gépparkja teljesítményét, optimalizálhatja a karbantartásokat, kihasználhatja a gépében rejlő digitális megoldásokat, nyomon követheti gazdasága működését. Rutinos, gépüzemeltetést támogató csapatunk kollégái részletes ismeretekkel rendelkeznek a legújabb technológiai fejlesztésekről és a gépüzemeltetés legjobb gyakorlatairól. Kollégáink Önnel közösen, együtt dolgozva segíthetik abban, hogy teljes mértékben kiaknázza a mezőgazdasági gépeiben rejlő lehetőségeket!


JOHN DEERE SZEMENKÉNTI VETŐGÉP DIAGNOSZTIKA MIATTI LEFORGATÁSA

A termesztés szempontjából kiemelten fontos a pontos szemenkénti vetés és ennek időben történő végrehajtása. A vetésre körülbelül 6 nap áll rendelkezésre, ezért nagyon fontos, hogy a vetőgépünket műszakilag felkészítsük és átvizsgáljuk a szezon előtt, hogy elkerüljük a meghibásodásból adódó hosszabb állásidőket. Egy vetőgépen nagyon sok minden tudja befolyásolni az elvégzett munka minőségét, gondolok itt olyanokra, mint a vázszerkezet épsége, a sortávolságok pontos beállítása, az ejtőcsövek állapota, a hajtásrendszer épsége, hidraulikus csövek, csatlakozók állapota, a vetésellenőrző és vezérlőberendezések megfelelő működése, de talán a leginkább befolyásoló a vákuumcsövek és a vetőház állapota. A leforgatás során minden vetőházat leforgatópadra szerelünk, amivel megállapítható a vetőház pontossága, a duplázások és kihagyások száma. Egy kopott vetőház kukorica esetében 95% pontosságú is lehet, szemben egy jó állapotú, akár 99%-os pontosságú vetőházzal. A diagnosztika során ajánlásokat teszünk a kopóalkatrészek cseréjére, ami az egyenletes tőtávolságot segíti elő a gép teljes munkaszélességében.


JOHN DEERE SZEMENKÉNTI VETŐGÉP VETŐMAGRA TÖRTÉNŐ LEFORGATÁSA

A vetőmagok összetétele a méretüket és alakjukat tekintve gyártótól, illetve évjárattól függően változhat. A más-más összetételű vetőmagokat más-más beállításokkal tudjuk a legpontosabban elvetni. A vetőmagra történő leforgatás esetében egy vetőházat szerelünk fel a leforgatópadra, amin az összes fajtának megkeressük a legoptimálisabb beállításait, így ajánlást teszünk a vetés közben alkalmazandó vetőtárcsára, vákuumértékre és haladási sebességre. Ezzel a gépkezelő egy jó kiindulási pontot kap a vetéshez, így az gördülékenyebben kezdődhet.
SZEZON ELŐTTI GÉPKEZELŐI ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI BEMUTATÓ

A mezőgazdasági gépek műszakilag is és digitálisan is olyan sokat változtak az elmúlt időszakban, hogy a gépkezelőknek elég nagy és összetett tudással kell rendelkezniük, hogy a rájuk bízott gépeket és munkákat meghibásodás nélkül, hatékonyan és megfelelő minőségben végezzék el. Ezt a folyamatot tovább nehezíti, hogy a gépkezelők egy része kicserélődik, emiatt számukra új munkafolyamatot kell végrehajtani és dokumentálni. Ennek a szolgáltatásnak a célja, hogy a gépkezelők műszaki és informatikai ismereteit növeljük a szezon előtt, hogy a szezonban már hatékonyan, rutinosan, kevesebb állásidő mellett, a lehető legmagasabb szinten végezhessék munkájukat, lehetőleg gépüzemeltetésből adódó meghibásodás nélkül.


SZEZON ELŐTTI ERŐ- ÉS MUNKAGÉP ÖSSZEÁLLÍTÁS

Segítséget nyújtunk partnereinknek a helyes erőgép és munkagép összekapcsolásában. Fontos, hogy a munkagép megfelelően rögzítve legyen az erőgéphez, az összes elektromos és hidraulikus vezeték helyesen legyen összekapcsolva. Fontos a helyes nyomtáv beállítása, a motor és váltóbeállítások. A nem megfelelő gépkapcsolat miatt az adott munkát nem lehet a legjobb minőségben elvégezni, többletüzemanyag-fogyasztáshoz és meghibásodáshoz vezethet.
PÓTSÚLYOZÁSI AJÁNLAT

A helyes pótsúlyozás akár minden munkagép esetében, illetve ezekkel a munkaeszközökkel végzett munka esetében is eltérő lehet, mivel másképpen kell a pótsúlyozást beállítani egy tavaszi magágykészítés, egy őszi talajművelés, illetve szállítás esetében. Ehhez tengelysúlymérő mérleg segítségével pótsúlyozási ajánlást készítünk minden egyes munkafolyamatra és traktor-munkagép kapcsolatra. A helytelen pótsúlyozás agronómiai következménye lehet a talajrombolás, a túlzott talajtaposás, kelési nehézségek az erőgép keréknyomában, műszaki következménye pedig a túlzott gumikopás, a túlzott üzemanyag-fogyasztás, a tengelyek túlterheléséből adódó lehajtás vagy hídrugózás elemeinek meghibásodása.
SZEZON KÖZBENI GÉPBEÁLLÍTÁS, ÜZEMELTETÉSI AJÁNLÁS

Az alapbeállításokon túl a partner gazdaságában adott környezeti körülmények mellett segítünk beállítani az adott gépet, gépkapcsolatot, hogy a legoptimálisabban tudja üzemeltetni gépeit.


GÉPÜZEMELTETÉSI JELENTÉSEK

A partner egy gyorsan áttekinthető, a legfontosabb információkat tartalmazó jelentést kap gépeiről. A jelentés tartalmazza az előző nap helyelőzményeit, a teljesített üzemórákat, az üzemanyag-fogyasztást, a riasztásokat, a gépterhelést, a DPF-szűrő tisztításának végrehajtását, illetve elmulasztását, a kerékcsúszást és az üzemanyagtartály szintjét. Ezen információk birtokában gyors beavatkozásokat lehet tenni az előző napi tapasztalatok alapján, tervezhető a karbantartás és a munkaszervezés, kezelők közötti üzemeltetési különbség állapítható meg, meghibásodás előzhető meg.


DOKUMENTÁCIÓ BEÁLLÍTÁSA

Beállítjuk a partner gépeit a helyes dokumentációra, megmutatjuk a gépkezelőnek, hogyan tudja az elvégzett munkát helyesen dokumentálni. A megfelelően beállított dokumentáció eredménye, hogy a táblaszintű adatokból helyes elemzések készülhetnek. A táblán belüli különbségekből következtetéseket állapíthat meg a partner, amiket a jövőbeli terveinél felhasználhat. A helyes dokumentáció jó alap lehet a gazdálkodási napló kitöltésénél, illetve segédprogram használata esetén akár egy kattintással is generálható a gazdálkodási napló.
GÉPEK FIZIKAI MÉRETEZÉSE

Az erőgépek és a munkagépek méretezése nagyon fontos a helyes dokumentálás esetében is, de elengedhetetlen az automata kormányzásnál a pontos csatlakozósorok miatt, és a szakaszvezérelt munkagépek esetén a pontos szakaszolás vagy zónaváltás miatt.


KOMBÁJN VESZTESÉGELEMZÉSE

Speciális veszteségelemző eszközökkel elvégezzük a betakarítógépek veszteségelemzését, és beállítjuk a kombájnt a legoptimálisabb veszteségszintre, így maximális kihasználtság érhető el, javulhat a területteljesítmény, csökkenhet a raktározási veszteség, optimalizálható az üzemanyag-fogyasztás és a betakarított termény minősége is javulhat.
ÜZEMELTETÉSI ELŐREJELZÉS (OPT. E. A.)

A John Deere speciális előrejelző rendszere, mely a JDLink™ adatai alapján figyelmeztetést küld például a helytelen gépbeállításról, a nem megfelelő kerékcsúszásról és a magas üzemanyag-fogyasztásról.


TÖRZSADATBÁZIS KIALAKÍTÁSA (TÁBLÁK, GÉPEK ÉS INPUTANYAGOK)

A gazdaságban használt inputanyagok, táblák egységes nevezéktana, az erő- és munkagéplista, valamint az ehhez tartozó paraméterek helyes bevitele elengedhetetlen a helyes dokumentációs adatok létrehozásához, ezért fontos minden dokumentációra alkalmas erőgépben ezen adatok valóságnak megfelelő beállítása. Lehetőség van arra is, hogy a részünkre megadott koordináták alapján a táblahatárokat ezekkel is kiegészítsük.

A műveleti központ lehetőséget ad a tervezett beavatkozások nyomon követésére. Az elkészített előírástérképeket adathordozón vagy akár online formában is kiküldheti az erőgépek monitoraira, ahol a gépek által dokumentált ténytérképeket kijuttatás közben is megtekintheti. A felület lehetőséget ad az egyes műveletek összegzésére, és utasításokat adhat a gépkezelőknek a pontosabb beavatkozásokhoz a távoli elérés segítségével.


ÉRDEKLI A RENDSZER?

Részesüljön Ön is a PGR előnyeiből, lépjen kapcsolatba tanácsadóinkkal a részletesebb tájékoztatásért, a lehetőségek maximális kihasználásáért!